Skip to content

Umbraco versies

Alle informatie over releases en versies van Umbraco

Huidige versie: Umbraco 14

 • Releasedatum: 30-05-2024
 • Type: Short-Term Support (STS)
 • Einde ondersteuning (EOL): 30-05-2025
 • Belangrijkste kenmerken: Volledig nieuw opgebouwde backoffice
 • Meer informatie: Umbraco 14

Algemene release informatie

Umbraco CMS, bekend om zijn flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid, kent een gestructureerde release cyclus. Deze cyclus zorgt ervoor dat gebruikers regelmatig toegang hebben tot nieuwe functies, verbeteringen en beveiligingsupdates.

Release cycles en cadences van Umbraco

Om de ontwikkeling van Umbraco CMS voorspelbaar en gestructureerd te houden, volgt Umbraco een duidelijk gedefinieerde release cyclus en cadans. Dit systeem zorgt ervoor dat gebruikers regelmatig toegang hebben tot nieuwe functies, verbeteringen en essentiële beveiligingsupdates.

Major releases

Twee keer per jaar brengt Umbraco een major release uit. Deze releases bevatten significante updates, waaronder nieuwe functies, verbeteringen en soms breaking changes. Major releases zijn vaak gekoppeld aan de nieuwste ontwikkelingen in het .NET framework, waardoor het platform up-to-date blijft met de nieuwste technologieën.

Minor releases

Elke zes weken komt er een minor release uit. Deze releases bevatten nieuwe features en functionaliteiten die achterwaarts compatibel zijn. Ze bevatten geen breaking changes en zijn gericht op het verder verfijnen en uitbreiden van de mogelijkheden van het CMS.

Patch releases

Patches worden uitgebracht wanneer dat nodig is. Ze richten zich voornamelijk op het oplossen van regressieproblemen (bugs in de laatste minor) en in sommige gevallen op beveiligingsissues.

Upgraden naar een nieuwe versie?

Bel vrijblijvend met Frans om te kijken of je website nog veilig is of toe is aan een update.

Contact opnemen
Bel Frans CTA

Short-Term Support (STS) en Long-Term Support (LTS) in Umbraco

Umbraco biedt twee ondersteuningstypen voor zijn releases om aan diverse gebruikersbehoeften te voldoen: Short-Term Support (STS) en Long-Term Support (LTS).

 • Short-Term Support (STS): STS-releases hebben een kortere levensduur en zijn ideaal voor gebruikers die snel toegang willen tot nieuwe functies. Deze releases krijgen volledige ondersteuning tot de volgende STS- of LTS-release, gevolgd door drie maanden security-only fase.
 • Long-Term Support (LTS): LTS-releases, uitgebracht elke vierde major release en gesynchroniseerd met .NET LTS-releases, bieden langdurige stabiliteit voor grotere projecten. Ze ontvangen negen maanden volledige ondersteuning en daarna twaalf maanden security-only ondersteuning.

Huidige en toekomstige versies van Umbraco

Versie Releasedatum Type End-of-Life
Umbraco 8 26-02-2019 N/A 24-02-2025
Umbraco 10 16-06-2022 LTS 16-06-2025
Umbraco 12 29-06-2023 STS 29-06-2024
Umbraco 13 14-12-2023 LTS 14-12-2026
Umbraco 14 30-05-2024 STS 30-05-2025
Umbraco 15 14-11-2024 STS 14-11-2025
Umbraco 16 12-06-2025 STS 12-06-2026
Umbraco 17 27-11-2025 LTS 27-11-2028

Oude versies van Umbraco

Versie Releasedatum Type End-of-Life
Umbraco 7 21-11-2013 N/A 30-09-2023
Umbraco 9 28-09-2021 STS 16-12-2022
Umbraco 11 01-12-2022 STS 01-09-2023

End-of-Life (EOL) van oudere Umbraco versies

Het End-of-Life (EOL) concept is een cruciaal aspect in de levenscyclus van softwareproducten, inclusief Umbraco CMS. EOL markeert het punt waarop een specifieke versie van Umbraco geen officiële ondersteuning of updates meer ontvangt. Dit omvat het beëindigen van zowel de 'Support' als de 'Security' fasen.

Voor oudere versies van Umbraco, zoals Umbraco 7, 9 en 11, heeft het bereiken van de EOL-status specifieke implicaties:

 • Geen verdere updates: Na het bereiken van de EOL-datum ontvangen deze versies geen patches, beveiligingsupdates of nieuwe functies meer.
 • Beveiligingsrisico's: Het voortzetten van het gebruik van een versie die EOL heeft bereikt, kan leiden tot verhoogde beveiligingsrisico's, aangezien eventuele nieuwe beveiligingslekken niet zullen worden aangepakt.
 • Aanbeveling tot upgrade: Gebruikers van oudere Umbraco-versies worden sterk aangeraden om te upgraden naar een recentere, ondersteunde versie van het CMS om te profiteren van verbeterde functies, betere prestaties en vooral verbeterde beveiliging.
 • Geen verdere ondersteuning van Umbraco beschikbaar: Dit betekent dat in het geval van onverwachte uitdagingen of problemen, wij niet langer kunnen terugvallen op de support van Umbraco.

Umbraco releases: support en security fasen

Om de veiligheid en stabiliteit van het Umbraco CMS-platform te waarborgen, biedt Umbraco een helder raamwerk van support en security fasen voor het onderhoud en de upgrade van elke major release. Dit systeem zorgt ervoor dat gebruikers en ontwikkelaars altijd toegang hebben tot een betrouwbaar en veilig CMS, terwijl ze tegelijkertijd profiteren van de nieuwste functies en verbeteringen.

 • De 'support' fase Elke major release van Umbraco heeft een 'Support' fase van 9 maanden, verlengd tot 24 maanden voor LTS-versies. In deze fase lost Umbraco bugs, regressies en beveiligingsproblemen op. Nieuwe projecten kunnen worden gestart in Umbraco Cloud. De focus ligt op stabiliteit met kritieke fixes, zonder nieuwe functies.
 • De 'security' fase Na de 'Support' fase komt de 'Security' fase, die 3 maanden duurt, of 12 maanden voor LTS-versies. Hier richt Umbraco zich uitsluitend op beveiligingsproblemen. Aan het einde van deze fase is de versie End Of Life (EOL) en wordt het gebruik ervan afgeraden. 
 • Patches Patches richten zich meestal op de laatste minor van een major release. Kritieke beveiligingspatches kunnen ook gericht zijn op eerdere minors, afhankelijk van de situatie. Bij Umbraco cloud worden deze automatisch uitgevoerd. Minor updates zijn optioneel automatisch aan te zetten op cloud. 

De meest gestelde vragen over Umbraco versies

De meest recente versie van Umbraco varieert, afhankelijk van wanneer je deze vraag stelt. Voor de meest actuele versie bekijk onze Umbraco versiepagina voor de nieuwste informatie.

LTS, of 'Long Term Support', verwijst naar Umbraco-versies die langdurige ondersteuning bieden met updates en beveiligingspatches.

STS, 'Short Term Support', duidt op versies met kortere ondersteuningsperioden. LTS-versies bieden lange-termijnstabiliteit, terwijl STS-versies toegang geven tot de nieuwste functies maar een kortere levensduur hebben.

Er zijn verschillende versies van Umbraco uitgebracht, elk met unieke eigenschappen en verbeteringen. Voor een overzicht van beschikbare versies kun je het beste onze pagina met Umbraco Versies bekijken.

Wij implementeren gewoonlijk de laatste veilige versie van Umbraco. Dit betekent meestal de laatste versie minus twee releases om eventuele initiële problemen te vermijden. Dus als de huidige versie bijvoorbeeld 13.1 of 13.2 is, beginnen wij met het implementeren van versie 13 bij nieuwe klanten of het updaten bij bestaande klanten die dit wensen.

Onze website draait altijd op de meest recente versie van Umbraco. Dit stelt ons in staat om eventuele fouten te identificeren en op te lossen, zodat we onze klanten altijd de meest actuele en geavanceerde oplossingen kunnen bieden.

Om de Umbraco-versie van je website te achterhalen, kun je inloggen op het Umbraco CMS en kijken in het gedeelte 'Help' of 'About', waar je doorgaans de versie-informatie vindt. Anders neem contact op met Frans, die kan je altijd verder helpen.

Voor het updaten van je Umbraco-website naar een nieuwere versie kun je contact opnemen met Frans, die je zal begeleiden door het proces.